Print Friendly

szokokut1Híres a város a kosár- és gyékényfonó, valamint édesipari, főleg a mézből készült termékeiről is. A Békési Szilvapálinkát hungarikumként jegyzik a világon, a húsipari termékek – például a kolbász – ezen a vidéken a legfinomabbak. A városban egyre többen foglalkoznak biotermesztéssel is. Jó szívvel ajánljuk látogatóink figyelmébe az alábbi vállalkozások kiváló minőségű termékeit.

 

 

Békési Pálinka – „Főzni, kóstolni mesterfokon”
bekesipalinka1A Békési Pálinkafőzde egy 1984-ben alapított családi manufaktúra, mely nagy hozzáértéssel és szakértelemmel készíti termékeit. Cégük alapelve a tradíciókra épülő legjobb minőségű pálinkák előállítása, hogy a fogyasztók asztalára csak a legfinomabbak kerülhessenek. Kitartó munkával elérték, hogy Magyarország egyik meghatározó pálinkafőzdéjévé nőjék ki magukat. Zászlóshajójuk a Békési Szilvapálinka, mely földrajzilag eredetvédett. Népszerű még a gyümölcságyon érlelt (ágyas) disznótoros, bio, mézes, valamint a prémium pálinka sorozat, mely igazi különlegességeket is tartalmaz, mint az áfonya, kökény, csipkebogyó.
2011-ben nyitotta meg kapuit Békés város új turisztikai látványossága a Békési Szilvapálinka Centrum, mely számos programlehetőséggel várja az ide látogatókat:
– 60 fős kóstoló galéria, kb. 200-féle pálinka-kóstolási lehetőség, tájjellegű ételek fogyasztásával
– pálinkabíráló tréning
– 120 literes pálinkafőző berendezésben az érdeklődők saját maguk főzhetik ki pálinkájukat
– pálinkafőző tanfolyam
– pálinkatrezor
– kiállítás és konferencia terem
– hordó élménykamra
– helyi termékek boltja
– játszószoba gyermekeknek
– látogatás a Békési Pálinkafőzde gőzmalom sori üzemében
– élőzene
– békési disznótor
– kosárfonó bemutató
A centrum elérhetőségei:
Cím: Békés, Ady u. 1. ● Tel/fax.: 06-66/741-550; mobil: 06-70/946-8321
E-mail: palinkacentrum@bekesipalinka.hu
www.bekesipalinka.hu
Bővebb információ:
Békési Pálinka Zrt.
Tel.: 06 66/411-580 ● Mobil: 0670/946-8252
Cím: Békés, Gőzmalom sor 12.
e-mail: bekesipalinka@bekesipalinka.hu
www.bekesipalinka.hu

 

Békés Húsfeldolgozó Kft.

bekesikolbasz1A cég arra törekszik, hogy az általuk egyedi recept alapján készített kolbász minél több emberhez eljuthasson. Ügyelnek arra, hogy minden szál kolbász a hagyományoknak megfelelően, igazi békési legyen.
Húsfeldolgozó üzemüket 2000 óta családi vállalkozásban üzemeltetik. Elsősorban kolbász készítésére alakították ki.
A termelésük 90%-át a békési, házi jellegű kolbász teszi ki, melyből jelenleg napi 2 tonnát készítenek. Terméküket vékony és vastag alakban, csípős és csemegeízesítéssel hozzák forgalomba. A sült kolbászt kedvelőknek sütni valót is töltenek.
Tartósítószert és más adalékanyagot a hagyomány miatt sem használnak. Előállítanak még pácolt, füstölt sertéshús-készítményeket, étkezési sertés zsírt, étkezési tepertőt, sütni való májas hurkát, pácolt főtt és/vagy sült termékeket, házi jellegű kenőmájast is.
A füstölés hagyományos jellegű, ízt kialakító és terméktartósító céllal történik. Érlelőjük klimatizált, ahol ellenőrzött hőmérséklet és páratartalom mellett történik a hagyományos szárításos érlelési folyamat.
2007. január 15-től húsfeldolgozó üzemük EU engedéllyel rendelkezik, száma: HU 871 EK. Ezen engedélynek megfelelően a termékek előállítása dokumentált és nyomon követett rendszerben történik az uniós előírásoknak megfelelően.

Elérhetőségek :
Békés Húsfeldogozó Kft.
5630 Békés, Kisvasút sor 80/20.
Tel./fax:06-66/411-261
Mobil:06-30/279-2812
www.bekesikolbasz.hu
e-mail: bekesikolbasz@mail.globonet.hu

 

Klement József húsipari kistermelő

hazikolbasz115 éves bevált recept alapján 2007 – óta készíti a Klement Kolbászt Békés városában. Nagyon fontosnak tartja, hogy minden terméke a legjobb minőségben kerüljön vásárlói asztalára, ezért a disznó tartásától a kolbász füstöléséig minden munkafolyamatot személyesen végez.
Termékei: vékony és vastag füstölt kolbászok (egyáltalán nem erős, erős, kifejezetten erős ízesítéssel), sonka és tepertő.
Előzetesen egyeztetett időpontban friss, sütnivaló kolbászt és hurkát is készít.

Cím: Békés, Csap u. 5.
e-mail: klementjozsi@citromail.hu
Tel.: 06-30/925-4996
www.klementkolbasz.hu

 

 

 

Népművészeti Kosárfonó Betéti Társaság

nepmuv1Az 1992-ben alakult betéti társaság munkáiban az évszázados hagyományok harmonikus egységére törekszik. Számos kiállítás résztvevője és díjazottja. Legnagyobb elismerése a Gránátalma díj. A termékek többsége a magyar piac számára készül, de a német és a holland piacon is jelen vannak. Leggyakoribb termékeik: karkosarak, kutyakosarak, bútorok (franciaágyak, polcok, szekrények, komódok). A cég nagy figyelmet fordít a természetes anyagok kombinálására.

Cím: 5630 Békés, Kossuth u. 24. ● Tel./fax: 36-66/ 411-237
e-mail: bekeskosar@mail.globonet.hu
A cég vezetője: Kocsor Imréné népművész

 

Lazarus Kft.

lazarus1Kosaraik, fonott bútoraik a békési népi kézművesség hagyományait követik, elérhető áron kiváló minőséget kínálnak. Paplanüzemük a bébi takaróktól a dupla méretű téli paplanokig, többféle minőségben készít mosható paplanokat, párnákat, takarókat, melyeket saját boltjaikban magánszemélyeknek és kereskedőknek is értékesítenek.
Bérmunkában főként munkaruházatot és ágyneműt varrnak. Üzleteik széles választékkal, minőségi anyagokból készült termékekkel és alapanyagokkal állnak a kedves vásárlók rendelkezésére.

Üzletek:
Békés, Kossuth u. 17.
(Megközelíthető a Penny-parkoló felől.)
Tel.: 06-70/941-5251
Vésztő, Kossuth u. 44.
Tel.: 06-70/941-5262
e-mail: lazaruskft@t-online.hu
Ügyvezető: Hegedűs Zsolt

 

Pősze József méztermelő

mez185 méhcsalád gondoskodik a kiváló minőségű méz előállításáról. A kínálatban megtalálható repce, krém, akác és vegyes méz is, melyeket kóstolás után az érdeklődők meg is vásárolhatnak.

Cím: 5630 Békés, Petőfi u. 124.
Tel: 06-30/812-7050

 

 

 


Varga János méhész

meh1A saját termelésű méz előállításán 25 méhcsalád szorgoskodik. Termékei között napraforgó-, akác- és repcemézen túl virágpor, méhpempő, propolisz és viaszgyertya is kapható.

Cím: Békés, Kölcsey u. 40.
Tel: 06-30/974-4556

 

 

 

 

Dudás Mihály édességgyártó, mézeskalács-készítő

mezes1Termékei között a mézeskalács figurák mellett megtalálhatók az olyan vásárfiák is, mint a hosszú cukor, török méz, nyalóka és grillázs cukorkák.

Tel:06-66/414-139
Mobil: 06-70/516-2205
e-mail: dudasmisi55@freemail.hu

 

 
Békés és Környéke Biokultúra Egyesület

biokultura1A csoport 1992-ben alakult, 2007 óta működnek egyesületként. A biotermesztés és állattenyésztés „élharcosaiként” rendszeresen részt vesznek és szerveznek előadásokat a témában. Tagjaik saját maguk is termesztenek biozöldségeket és -gyümölcsöket, melyeket meg is lehet vásárolni. Munkásságukról és termelőik elérhetőségeiről bővebben tájékozódhatnak a www.bekesibio.hu oldalon.

 

Elnök: Dacziné Dúzs Julianna
Cím: 5630 Békés, Csíkos u. 17.
Mobil: 06-30/991-2211, 06-70/293-3926
e-mail: duzs.julianna@t-online.hu