Print Friendly

egyhajoban1Békés az egykori mezőváros ma már a Körösök fővárosaként es 21 hídja réven a hidak városaként ismert. A Kettős-Körös hűs habjai túrázásra hívják a kajak-kenu és a hajózás szerelmeseit, a folyó partján új kishajó-kikötő várja a túrázásból megpihenni vágyókat. A kikötőtől alig száz méterre, festői környezetben fekszik a Dánfoki Üdülőközpont, melynek csaknem 600 méteres, homokos szabadstrandja csábítja a fürdőzőket.

A folyami vizek mellett a békési uszoda télen-nyáron az úszást kedvelők rendelkezésére áll. Az uszoda területén megújult külső termálmedence fogadja mindazokat, akik kedvelik, keresik a dél-alföldi termálvizű fürdőhelyeket. Városunk fürdőjében – melynek vizét már 1943-ban gyógyvízzé nyilvánították – kellemes környezetben nyújt kikapcsolódási lehetőséget az a nátriumhidrogén-karbonátos víz, amelynek jelentős szervesanyag-tartalma segíti a gyógyulást és regenerálódást.

Békés gazdag kulturális programkínálattal várja az ide látogatókat. A kora nyár kiemelkedő komolyzenei fesztiválsorozata a két hétig tartó Békés-tarhosi Zenei Napok. A Gulyás György zenetudós nevéhez fűződő, Magyar Örökség Díjas egykori zeneiskola a Kodály-örökség ápolására szervezi több mint harminc éve az országos eseményt.

A legenda szerint a régi békésiek madzaggal kerítették körbe városukat,hogy ne menjen ki a harangszó. Ennek hagyományát eleveníti fel 1998 óta, minden év szeptemberének első hetében a Madzagfalvi Napok.Októberben Tökmulatság várja a finomságok, a hagyományok és a népi kultúra kedvelői.