Print Friendly

Jantyik Mátyás Múzeum (Békés, Széchenyi tér 6.)

berhaz1A Széchenyi téren, a “Nagyház” barokk épületében, amely egykoron a Weinckheim-család tulajdonában volt, a Jantyik Mátyás Múzeum működik. Elnevezését a XIX. századi festőről kapta, benne állandó helytörténeti kiállítás tekinthető meg.
Békési Galéria (Békés, Széchenyi tér 4.)
A Széchenyi téren, a “Bérház” épületében kapott helyet a Békési Galéria és a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár intézménye is. Falán emléktála hirdeti, hogy a II. Világháborút követően 1949-ben az épületben nyílt meg a vidék első művelődési otthona.

Tel.: 06-66/411-943
e-mail: muzem@bekesvaros.hu
A múzeumi kiállító helyek nyitva tartása:
kedden és pénteken: 10.00 – 14.00-ig
szerdán, csütörtökön és szombaton
nyári időszámítás idején: 13.00 – 17.00-ig
téli időszámítás idején: 12.00 – 16.00 óráig.

Békési Tájház

bekesi-tajhaz1

A XIX. században épült klasszicista gazdaházban alakították ki a hajdani békésiek életmódját felidéző Békési Tájházat, amelyben egy XX. század eleji békési parasztportát tekinthetnek meg a látogatók. (Békés, Durkó u. 8.)

Tel.:06-66/411-943
Nyitva tartás: május 1-től szeptember 30-ig
kedden és pénteken: 9.00 – 14.00- ig,
szerdán, csütörtökön és szombaton: 12.00 – 17.00 óráig.
Egyéb időpontokban előzetes bejelentkezés alapján (06-66/411-943, munkaidőben).

Iskolamesteri lakás 

iskolamesteri lakas1A Petőfi utca 41. sz. alatt 19. századi parasztház áll, mely annak idején tanítólakás, udvarán pedig iskola volt. Az épületben egy berendezett iskolamesteri lakás tekinthető meg, melynek feltétele a telefonon történő előzetes bejelentkezés.

Tel:06-66/411-943

 

 

 

 

Református templom

református templom1A Széchenyi tér keleti sarkában a műemléki, copf-stílusú református templomot láthatjuk, mely mai formáját 1905-ben kapta. Orgonája az ország legnagyobbjai közé tartozik.

Cím: Békés, Széchenyi tér 21.

Tel: 06 66/411-357

 

 

 

 

 

Szentháromság Plébániatemplom

katolikus1A templom copf-stílusú, 1792-95 között épült, főhomlokzatán a bejárati tengelyt szegmensívű timpanonos diadalív koronázza, tornya a karzat fölött áll, párnatagos toronysisakkal, belsejében 4+1 cseh süveg boltozat található, egységes, copf berendezésű. A stációkat és a Krisztus megkeresztelése képet Orlay Petrics Soma készítette. Közelében a város első, 1912-ben fúrt turulos ártézi kútja oltja még ma is a szomjat.

 

Cím: Békés, Széchenyi tér 3.
Tel: 06-66/411-013

 

Asztalos – kút 

asztalos-kut1

A víz hőmérséklete 41,2 C-os, színe a növényi eredetű organikus anyagok miatt barnássárga. Gyógyászati szempontból fontosabb alkotóelemei: a jód, az arzén, a kovasav és a nátrium–bikarbonát. Ezeknek köszönhetően, előmozdítja a gyulladásos folyamatok gyógyulását, hasznosan alkalmazható zsugorodások, neurológiai panaszok, reumatikus-, női- és bizonyos bőrbántalmak (közepesen magas metakovasav tartalma jótékony hatású) esetén. Jódtartalma miatt érelmeszesedés, magas vérnyomás tüneteinek az enyhítésére is ajánlott. Alkális vízként, főleg a nyálkahártyák idült hurutjaiban, gyomorsav-túltengés esetében, továbbá a szervezet lúgosítására is használható. (Forrás: Nagy Ildikó, 2010: A békési Asztalos utcai kút története)
Megtalálható: Az Asztalos István, a Kurta és a Vári utcák találkozásánál

 

 

 

 

Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport- és Turisztikai Központ

bvkk1A város komplex közművelődési, sport és turisztikai feladatait ellátó intézménye szeretettel várja az érdeklődőket kiállításaira, gyermek és felnőtt színházi előadásaira, konferenciáira, ismeretterjesztő, komolyzenei, népzenei előadásaira, táncházakba, városi rendezvényekre, szakkörök, klubok rendszeres foglalkozásaira, sportprogramokra. Az intézmény igazgatása alá tartozó városi uszoda, sportcsarnok, sportpálya és Dánfoki Üdülőközpont szolgáltatásai is a vendégek kikapcsolódását szolgálják. (Békés, Jantyik M. u. 23-25.)

A kulturális központ vállalja továbbá rendezvények lebonyolítását, termek bérbeadását és akkreditált felnőttképzési központként tanfolyamok szervezését is.
Tájékozódjon a honlapon, iratkozzon fel hírlevélre a bekesikultura.hu-n.
Bővebb információ: 06-66/411-142; 06-20/569-8058
e-mail: bekesikultura@bekesikultura.hu
Kövessen bennünket a Facebook-on, a Twitter-en is!

 

Városnéző séta Békés belvárosában

virag1Előzetes megbeszélés alapján lehetőség van városnézésre. A sétát Mester Péter a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke, nyugalmazott tanár vezeti egy főnek és csoportoknak egyaránt.

Tel: 06-20/293-1688

Békés az elmúlt esztendőkben folyamatosan nevez a Virágos Magyarországért
virágosítási, parkosítási és környezetszépítő versenyre. A város 2011-ben az egyik legrangosabb elismerést kapta, Arany Rozsa Díjat nyerte meg. Magyarországon a hat régió győztesét jutalmazzák ezzel az elismeréssel, így Békés a dél-alföldi régió legvirágosabb települése címet viselheti.