Print Friendly

huro logo huhuro slogan ERFA hu

Június végén zárul a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás aktívturisztikai fejlesztése. A 32 millió Ft költségvetésű, 18 hónap terjedelmű, ’Tematikus turisztikai programok szervezése a Körösök völgyében’ (HURO/0901/241/2.1.3 ’ActiveTours’) című projekt 2010. november 1-jén indult a térség turisztikai lehetőségeinek bővítése céljával, mivel a változó turisztikai tendenciák, az aktív szabadidő-eltöltésre mutatkozó egyre nagyobb igény megkívánja a turisztikai kínálat bővítését térségünkben.
A projekt hiánypótló jelentőséggel bír, ugyanis a Körösök Völgyében a turizmus még nem összehangoltan működik, a szolgáltatók között nem megfelelő az együttműködés, és kevés az érdekes, színes programlehetőség.
A 15 túraút:
1.    Közép-Békés várostúrák (Békéscsaba, Gyula, Békés)
2.    Kettős-Körös kaland (Békés – Köröstarcsa)
3.    Körösök randevúja (Békés – Szanazug)
4.    Wenckheimek nyomában (Gyula – Mályvád – Szanazug – Póstelek – Gyula)
5.    Csabai Körtúra (Békéscsaba – Sikony – Gerla – Póstelek – Békéscsaba)
6.    A puszták öröksége (Békéscsaba – Szabadkígyós – Gyula – Kétegyháza)
7.    Határtalan túrák  (Forrástól torkolatig – Belényestől és Köröstárkánytól Békés-Dánfokig a Fekete-Körösön)
8.    Mályvádi barangolás (Gyula – Mályvád – Körös-gát – Városerdő – Gyula)
9.    Természet és történelem (Békés – Mezőberény – Bélmegyer – Tarhos – Békés)
10.    Túrák másképp… (Geocaching, Kincskereső / questing, Nordic Walking és Sárkányhajózás Közép-Békésben)
11.    Túrák a Maros mentén (Arad – Óbodrog – Pécska – Perjámos – Egres – Nagycsanád)
12.    Arad és környéke (Borút Lippától Magyarádig; Fürdőtúra; Arad belváros)
13.    Menyháza környéki túrák (Dézna – Osoiului-hegy – Menyháza – Kézdisárfalva – Menyháza)
14.    Zarándi-hegység (Györök – Feredő kolostor; Solymosvár – Kaszolya; Strănasa – Vészalja)
15.    A Gajna-hegység (Nagyhalmágy – Gajna tető; Nagyhalmágy – Páfrányos – Ősbükkös – Mermesd)
A részletes túraútvonalak a www.kozepbekes.hu a Kiadvány / Active Tours menüpontbanhttp://www.kozepbekes.hu/?almenu=43&;menu=4 linket használva tölthetők le.
A társulás most záruló projektje e problémára adott választ, egyrészt az eszközök oldaláról, másrészt az elkészült közös turisztikai marketingstratégia arculattervekkel, valamint a szolgáltatók együttműködésének ösztönzése két tanulmányút keretében, harmadrészt egy kiadványba foglalt túrajavaslatok által. Az elkészült 4 db roll-up tábla alkalmas a projekt eredményeinek széleskörű megismertetésére.
A beszerzett eszközök jelentős hozzáadott értéket képviselnek, mivel sem a társulás három tagtelepülése, sem más szolgáltató e projekt előtt nem rendelkezett ilyen széleskörű eszközkínálattal, amelyek mindhárom tagtelepülésen igénybe vehetők. A három tagtelepülés egymás között a természeti adottságok szerint osztotta fel és biztosítja lakosai, iskolásai részére a beszerzett eszközöket. Békésen főként a vízitúrákhoz, Békéscsabán és Gyulán inkább a kerékpározáshoz és a gyalogtúrákhoz biztosít színvonalas, korszerű feltételeket. A projekt során számos program zajlott a sárkányhajók, kerékpárok, GPS készülékek igénybevételével. A kialakítottkét stég lehetővé teszi a kényelmes vízi túrázást az Élővíz-csatorna Békéscsaba-Bandika fa közötti, valamint a Kettős-Körös Békés-Köröstarcsa közötti útvonalán.
Elkészült a Békés és Arad megyei túra-ajánló kiadvány is, amely három nyelven, 5-5000 példányban mutatja be Arad és Közép-Békés népszerű túraútvonalait. A kiadványok a Tourinform irodákban, szálláshelyeken, turisztikai szolgáltatóknál, kulturális központokban, valamint a Körösök Völgye Látogatóközpontban lesz elérhető.
A projekt fejlesztései, beszámolói elérhetők a www.kozepbekes.hu és a www.imm-arad.ro/activetours honlapokon.
A projekt minden szolgáltatójának, szállítójának, együttműködő partnereinknek és a támogató szervezetnek ezúton köszönjük, hogy a fejlesztéseket megvalósíthattuk, az eredményeket a lakosságnak és az ideérkező turistáknak biztosíthatjuk!

kbc logo
Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás, mint Vezető Partner;
Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, mint 1. Projekt Partner;
Kis- és Középvállalkozások Romániai Nemzeti Tanácsa – Aradi Kirendeltség, mint 2. Projekt Partner.